Fuat Oktay: Depremde 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bu büyük felakette yıkılma veya yıkılma sonucu 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi de yaralanmıştır.”
TBMM Genel Kurulu, depremden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilanına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Açılışta konuşan Şentop, “Ülkemiz ve milletimiz tüm zamanların ve yerlerin en büyük afetlerinden birini yaşıyor. Devletimizin tüm kurumları, sivil toplum kuruluşlarımız ve milletimiz afet bölgesinde özveriyle çalışıyor. ilk andan itibaren insanüstü bir çaba.Maalesef 10 ilimizde onbinlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralandı.85 milyon insan olarak acımız tarifsiz, acımız tarifsiz.Bugün birlik, beraberlik ve dayanışma günü. Milletimizin karakterinin bir parçası olarak bu zorluğu sabırla ve vakarla aşacağız” diyen Gün, bölgede yardım bekleyenlere yetişme, destek olma ve yaraları sarma günüdür. Daha aktif ve üretken olabilmek için hepimiz çalışmanın ve analizin ortağı olmalıyız” dedi.
‘CAN KAYBIMIZIN BU SAYIYI AŞMAMASINI İSTİYORUZ’ Genel Kurulun açılışında depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bir konuşma yaptı. Oktay, Türkiye’nin 6 Şubat Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde, aynı gün saat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde depremlerle sarsıldığını hatırlattı. Yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı etkileyen bu depremlerin çok sayıda can ve mal kaybına neden olduğunu belirten Oktay, “Deprem yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı etkiledi. Bu değer şu kadar büyük. veya Avrupa’daki birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük” Yıllık tarihinde 1668 büyük Anadolu depremi ve 1939 Erzincan depreminden sonra üçüncü büyük depremdir. Bu depreme yakın 1939 Erzincan depreminde 33 bin can kaybı meydana geldi. Erzincan depremine yakın olan bu son depremlerde can kaybımızın bu sayıyı geçmemesini temenni ediyoruz” dedi. Depremde hayatını kaybedenlerle ilgili son rakamı paylaşan Oktay, “Sonuç olarak Bu büyük afette çökme veya yok olma, 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti, 63 bin 794 kişi de yaralandı. Depremin ilk dakikalarından itibaren başta AFAD, TSK, jandarma, polis arama kurtarma ekipleri olmak üzere ülkemizin tüm kapasitesi olmak üzere çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarından 24 bin 727 personel ve gönüllü olmak üzere toplam 113.318 personel ve gönüllü arama ve kurtarma personeli, afet müdahale faaliyetlerinde yer almaktadır. Ülke genelinden 1245 ambulans, 245 UMKE ekibi ve 5 uçak ambulans ile toplam 6 bin 572 sağlık personeli deprem bölgesine sahada hizmet veriyor. Ayrıca 918 adet vinç ve 421 adet ekskavatör ile toplamda 10 binin üzerinde iş makinesi aktif olarak sahada çalışıyor.” 27.722 vatandaşımız afet bölgesinden tahliye edilmiştir.Depremden bu yana çalışmalarımız seferberlik halinde kesintisiz olarak sürdürülmektedir.Afetzede olan vatandaşlarımız için bir yıl içinde tamamlayacağımız afet konutları için bütçelerimizi planlayarak ayırdık. Depremde zarar görenlerin yanı sıra birebir ve nakdi yardımlar, ilaç ve tıbbi malzeme, çadır ve gıda gibi diğer afet ve acil durum faaliyetleri için kurumlarımıza” dedi. Bir aileye acil ihtiyaçlarını karşılamak için 10 bin TL yardım yapma kararı aldıklarını belirten Oktay, “İlk etapta 100 milyar TL tahsis edildi. İhtiyaç sahiplerine nazaran bu destekler artarak devam edecek. deprem bölgesinde mücbir sebep hali ilan ettik ve bu kapsamda vatandaşlarımızın devlete olan vergi ve prim yükümlülüklerinin ertelenmesine yönelik düzenlemeleri hızla tamamladık.Ayrıca kullanılan kredilerin geri ödemelerinin yapılmasını sağladık. vatandaşlarımız ve işletmeler tarafından bölgedeki bankalardan 6 ay sonrasına ertelenmiştir.” OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER ALINMALI OHAL’in gerekçelerini açıklayan Fuat Oktay, olağanüstü durumlar için olağanüstü önlemler alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Doğal afetler, tehlikeli salgın hastalıklar ve yaygın şiddet gibi kamu düzenini tehlikeye sokan ve olağanüstü bir yönetim sisteminin gerekli olduğu durumlarda uygulanan olağanüstü hal uygulamasında amaç, yaraların en kısa sürede sarılmasıdır. acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin, afet bölgesinde yıkılma riski taşıyan binaların bulunduğu bölgelere girişinin durdurulması, tehlikeli binaların yıkılması ve zaruri ihtiyaç maddelerinin dağıtımlarının düzenlenmesi gibi zorunlu işler, afet idaresi tarafından süratle ve süratle yapılacaktır. Bu tür işler ile tedavi, kurtarma, besleme, giyinme ve barınma gibi işlerin gerektirdiği acil satın alma ve kiralamalar doğrudan yerel yönetimler tarafından düzenlenebilecek, olağanüstü hal kapsamında konaklama tesislerinden yararlanılabilecek. inanılmaz devletin gereklerine göre.Daha önce kıç tarafında olağanüstü hal ilan edilmişti. ABD, Kanada ve Filipinler gibi birçok ülkede doğal afetler yaşanıyor. Umutlu tutularak Meclisimizin onayına sunulmuştur. Tek amaç, afet yönetim sürecinde insanlarımıza en hızlı ve etkin şekilde yardımcı olabilmektir. OHAL’in yaraların bir an önce sarılması ve şehirlerimizin canlanması için hayati bir karar olduğuna inanıyorum. Büyük Meclisimizin bu büyük felaketin yaralarını sarmak için Olağanüstü Hal ilanına takviyeler vererek milletimize ve devletimize destek olacağına inancımız tamdır.”